Lonkkaspesialistin hoidot

OMT-fysioterapia, Hoitava harjoittelu, ART-terapia, Akupunktio ja LPG-hoidot. 

Ortopedinen Manuaalinen Terapia

Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin hermo-, lihas-,  nivel- ja kalvorakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

Koulutus kestää 3,5 vuotta fysioterapeutin koulutuksen lisäksi ( 360 opintopistettä eli yhtä paljon kuin lääkäreillä). OMT-fysioterapeutilla on erittäin hyvät valmiudet tarkalla tutkimisella löytää vaivan syyt ja hoitaa niitä manuaalisen terapian keinon. Tärkeä osa hoitoa on potilaan oma harjoittelu. Harjoittelu koostuu täsmäharjoitteista  ja muun liikunnan  oikeasta annostelusta.

OMT-fysioterapeutti on tuki- ja liikuntaelin vaivojen erikoisosaaja

Hoidosta saa korvausta KELA:sta lääkärin tutkimus- ja hoitomääräyksellä (SV3F).

www.omt.org

Hoitava harjoittelu                                                                                 

Kun liikettä/liikuntaa käytetään vaivan hoidossa niin tärkeintä on oikea ANNOSTELU. Ei ole vääriä liikkeitä vaan väärin annosteltuja liikeitä. Tärkeää on aina miettä, mikä on harjoitteen tarkoitus. Jotta ärtynyt kudos lähee paranemaan niin liikunnan ja levon suhde täytyy saada oikeaksi ja se ei aina ole helppoa.

Kinetic control (KC)                                                                                                                                                                    

Kinetic Control systeemin tavoitteena on tarkan tutkimisen perusteella löytää jokaisen potilaan kohdalla yksilölliset syyt kipujen ja toiminnanhäiriön taustalla, jonka perusteella voidaan suunnitella yksilöllinen kuntoutusohjelma tarkasti määriteltyjen testien perusteella.

KC:n ajatuksena on se, että hallitsematon, liiallinen liike aiheuttaa kivun.  Tärkeää on löytää lihakset, jotka eivät aktivoidu kunnolla, josta seuraa että tuki ja hallinta niveliin ei riitä.

Esim. isopakaralihas voi aktivoitua huonosti niin siitä seuraa, että selkä tai takareidet kuormittuvat enemmän ja niihin voi tulla kipua tai oireilua. ”Tekniikkavirheitä” on myös muillakin, kuin urheilijoilla ja tärkeä osa KC:tä on näiden virheiden löytäminen ja korjaaminen.

Oikein kohdistettu harjoitus ja oikea annostelu takaavat optimaalisen paranemisen.                          

          

Kahden kuukauden täsmätreeni

Suurin syy miksi harjoittelu ei tuota tulosta on väärä ANNOSTELU. Osa tekee liikaa ja osa liian vähän ja tähän tarvitaan fysioterapeutin valmennusta ja hoitoa.

Katso video:

https://youtu.be/23jFPhURypg

SISÄLTÖ

4-6 fysioterapia kertaa, joista 3 ensimmäistä on viikon välein ja sitten kerran kuukaudessa, jos tarvetta. 

Harjoittelu on nousujohteista. Ensimmäiset kaksi viikkoa hoidetaan kipua ja elvytetään ärtyneitä kudoksia pääasiassa makuulla. Seuraavat kaksi viikkoa "herätellään" lihaksia pääasiassa seiten. Toinen kuukausi kehitetään hallintaa ja lihasten voimaa nousujohteisesti. Tarvittessa harjoitusvälineinä käytetään  lyhyttä kuminauhaa.

Harjoitteita tehdään kerran päivässä ja aikaa kuluu 10-30 min. Harjoitus toteutetaan viitenä päivänä viikossa.

 Täsmäharjoitteiden lisäksi potilaan pitää harrastaa, jotain kevyttä aerobista liikuntaa muutaman kerran viikossa esim. kävely, pyöräily, uinti, kuntosali, jumppa, jne.

Harjoittelun alkuvaihe on hyvin samanlainen " sohvapeunoille" kuin aktiiviliikkujille, koska täsmäharjoitteilla hoidetaan kipua.

Netti on täynnä maaliman parhaita harjoitteita ja niitä kekistään kokoajan lisää, mutta sieltä ei saada oikeaa annostelu, joka on tärkein asia kun hoidetaan vaivaoja!

Active Release Techinques®(ART®)

ART on erittäin tehokas manuaalisen terapian hoitotekniikka, jossa pehmytkudoksia eli lihaksia, jänteitä, nivelsiteitä, kalvorakenteita ja hermoja käsitellään liikkeen kanssa. Hoitotekniikan pääideana on normalisoida kudoksen arpeutunut olomuoto ja palauttaa kudoksen vapaa liike.

Käsittely tapahtuu erittäin tarkasti kudoksen rakenteen mukaisesti. Tavoitteena on saada kudokset venymään ja liukumaan vapaasti suhteessa toisiinsa, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman kitkatonta ja kevyttä. Hoito on erittäin tehokasta tavanomaisiin hoitomuotoihin verrattuna. Erityisen hyviä tuloksia olemme saavuttaneet hermopinteiden tunnistamisessa ja hoitamisessa. 

ART-hoitotekniikan on kehittänyt amerikkalainen kiropraktikko, Michael Leahy, 80-luvulla. Amerikassa ART on jo yleisesti käytössä varsinkin urheilupuolella ja terapeutteja on jo yli 13 000. Suomeen ART-terapia on vasta rantautumassa. 

ART ja lonkkavaivat

Lonkkaa, lantiota ja reittä ympäröi yli 20 lihasta ja jokaiselle on ART:ssa oma käsittelytekniikka. Lisäksi alueella on paljon hermoja ja mahdollisia hermon pinnepaikkoja on pajon. Niihin ART:lla saadaan loistavai tuluosia.

 www.activerelease.com

Akupunktio

Akupunktio on vakiinnuttanut asemansa lääketieteellisenä hoitomuotona viimeisen 30 vuoden aikana. Suomessa fysioterapeuttien ja lääkäreiden antama akupunktio perustuu länsimaiseen lääketieteelliseen ajatteluun.

Fysioterapiassa hoidan akupunktiolla tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Akupunktiota voidaan käyttää erillisenä hoitona, mutta useimmiten se yhdistetään muuhun fysioterapiaan.

Kivun lievennyttyä pääsemme toteuttamaan nopeammin ja laajemmin yksilöllistä fysioterapiaa, jolloin voimme paneutua kivun varsinaiseen aiheuttajaan

Akupunktio ja lonkkavaivat

Kun lonkan tai pakaran alueen kivut ovat niin voimakkaita, että manuaalinen käsittely ei onnistu tai kaikki liikunta on kivuliasta niin akupunktiolla päästään eteenpäin vaivan hoidossa.

Esim. kivuliaan lonkkakuluman hoidossa akupunktiolla saadaan hyviä tuloksia.

LPG-hoidot

LPG Systemsin Cellu M6 Integral imurullaushoitolaitetta käytetään mm. fysioterapiassa, urheilussa ja kauneuden hoidossa. Ainutlaatuinen ROLL tekniikka mahdollistaa nopeat ja tehokkaat hoitotulokset. Tekniikka on patentoitu v. 1986 ja on saanut FDA:n hyväksynnän lääketieteelliseksi hoitolaitteeksi v 2000.

www.alasetimport.fi

LPG terapeuttiset hoidot

 • kiputilojen ja lihasjäykkyyden hoitoon
 • ärtyneen kudoksen rauhoittamiseen (esim. äkillinen selkä- tai niskakipu sekä nyrjähdykset)
 • palovammojen ja leikkausarpien pehmentämiseen
 • turvotuksen vähentämiseen
 • jänne- ja bursa-vaivojen hoitamiseen (esim. kantapään ja jalkapohjan kiputilat, tenniskyynärpää)    
 • ortopedisten ja plastiikkakirurgisten leikkausten jälkihoitoon
 • fibromyalgian hoitoon

LPG Sport hoidot

 • hoitaa lihaskipuja, jotka ilmaantuvat useita päiviä rasituksen jälkeen
 • vähentää lihasten jäykkyyttä, joka voi olla seurauksena liikunnasta ja nivelongelmista
 • lämmittää lihakset ennen liikuntasuoritusta
 • palauttaa lihakset liikuntasuorituksen jälkeen
 • nopeuttaa revähtäneen, krampanneen ja myös muulla tavoin vaurioituneen lihaksen paranemista, estäen näin arpikudoksen syntymistä, esim. ”puujalka”

LPG ja lonkan alueen vaivat

Hieronnassa usein käsitellään kudoksia niin, että painetaan niitä voimakkasti vasten luuta ja "hierotaan". Monet ärtyneet kudokset eivät siedä siitä. LPG:ssä kudoksia nostetaan imulla ylös ja samalla rullataan ja se toimii monissa kivuliaissa paikoissa.  Esim. lonkkaluun pään ympärillä olevat ärtyneet jänteet ja lihakset tai reiden sivussa olevan kalvon käsittely ovat hyviä kohteita. (katso video)