Arto Jokela
Fysioterapeutti OMT, Lonkkaspesialisti
MIKSI LONKKASPESIALISTIKSI?
Olen yli 35 vuoden ajan määrätietoisesti ja innolla kehittänyt ammattitaitoani erilaisten tuki- ja liikuntaelin vaivojen hoidoissa. Yhä enemmän minulle on ohjautunut henkilöitä, joilla on toispuoleisia vaivoja lonkan, lantion ja selän alueella. Vuosien kokemuksen ja monipuolisen koulutusten pohjalta olen kehittänyt hoitosysteemin, jolla pystyn hyvin auttamaan ihmisiä näissä vaivoissa.
TOISPUOLEINEN KIPU SELÄSSÄ, PAKARASSA, LONKASSA TAI REIDESSÄ
Toispuoleiset kivut alaselässä, pakarassa, lonkan sivulla tai lonkan edessä ovat erittäin yleisiä. Joskus kivut heijastelevat nivuseen, reiden eteen, sivulle tai taakse. Hankalimmissa vaivoissa oireita on myös polven alapuolelle.
Yleensä vaivaan liitty vaappuva kävely, sekä kivuliaan lonkan päällä ei pysty nukkumaan. Yleensä löytyy selkeä paineluarkuua lonkkaluun pään ympärillä. Kun vaiva etenee, niin lonkan etuosa ja reiden sisäsivu ovat painulle selvästi arempia kuin terve puoli.
Erittäin usein syyksi ”löydetään” jokin yksittäinen tekijä, kuten limapussin tulehdus (bursiitti), SI-ongelma (suoliluun ja ristiluun liitos), piriformis-syndrooma (yhden lihaksen kireys pakarassa) jne. Totuus kuitenkin on, että yleensä ongelma on monen tekijän summa. Tyypillistä on, että yksittäistä vaivaa hoidetaan esim. kortisoni-piikillä ja lihaksen venyttelyllä, mutta ei mietitä mikä on vaivan syy.
KENELLÄ VAIVAT ESIINTYY?
Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän. Tyypillisin potilaani on noin 60 v. nainen (+/-20 vuotta), jonka lihaskunto on iän myötä hiukan heikentynyt ja lantion alueelta löytyy epäsymmetriaa, seurauksena vaiva lisääntyy niin paljon, että henkilö hakeutuu hoitoon.
Vaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, jonka seurauksena liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyä myöhemmin, vaikka tapaturma aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut. Tapaturmasta saatta olla kuukausia jopa vuosia.
Urheilijoilla pienikin toispuolinen asento aiheuttaa paljon ongelmaa. Usein pystyn auttamaan heitä hyvin, sillä urheilijoilla lihaskunto on hyvä, pelkkä toispuoleisen asennon korjaaminen ja täsmäharjoitteiden ohjaaminen helpottaa tilanteen.
LONKKASPESIALISTNHOITO = TUTKIMINEN-HOITO-OHJAUS
Hoito vaatii tarkan tutkimisen, jolla selvitetään vaivan syy. Olen ns. manuaaliterapeutti, mikä tarkoittaa että hoitoni perustuu erilaisiin hierontatekniikoihin, joilla käsitellään lihaksia, niveliä, hermoja ja lihaskalvoja. Potilaan oma harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaiva saadaan pois ja se ei uusiudu. Netti on täynnä erilaisia ”pakaraharjoitteita” mutta ne eivät auta vaivaan jos annostelu ei ole oikea. Täsmäharjoitteet vaativat ohjausta ja muu liikunta valmennusta, että annostelu saadaan oikeaksi ja paranemista tapahtuu. Esim. Sitoutumalla 6 viikon harjoitteluun saadaan yleensä loistavat tulokset.
"NETTIHOITO"
Valtava kokemukseni ansiota pystyn tekemään tutkimuksen myös sähköpostin välitykselläja ja kertomaan mikä on vaivan syy ja miten pystyn sinua auttamaan? Ota yheyttä sähköpostilla, lonkkaspesialisti@gmail.com. Lähetän sinulle takasin kyselyn vaivasta ja pari videota joilla on testiliikkeet. Kun olet vastannut kyselyyn, kerron sitten jatkosta. Pitääkö tulla paikanpäälle vai riittääkö ohjeistus sähköpostin kautta?
ASENTO-LIIKKUVUUS-LIHASKUNTO-HALLINTA
Nämä neljä tekijää, mitä pitää huomioida, kun hoidetaan toispuoleista kipua selässä, pakarassa tai lonkassa. Ongelmaa voi olla näistä yhdessä tai kaikissa.
ASENTO
Lähes aina kun on toispuoleinen kipu niin asennossa on jotain epäsymmetriaa. Ihmiskeho sietää suhteellisen hyvin toispuoleisuutta, mutta kun sitä jatkuu pitkään, niin jossain vaiheessa kudokset alkavat ärtyä ja oireet lisääntyvät. Mitä suurempi epäsymmetria on niin sitä helpommin ja voimakkaampana oireet esiintyvät. Lantion alueella voi olla kymmeniä eri ”virheasentoja”. Alaselän, lonkkien, polvien ja jalkaterien asennot pitää aina huomioida. Osa pystytään korjaamaan ja osaan ohjataan harjoitteita, jotta tukea saadaan paremmaksi. Asennon korjaamiseen ja harjoitteiden ohjaamiseen tarvitaan erikoisosaamista.
Muscle Energey Techniques (MET) koulutukset antoivat loistavan valmiuden, jolla löydän virheasennot ja pystyn hyvin korjaamaan niitä.
LIIKKUVUUS
Yleensä ajatellaan, että jäykkä nivel on ongelma, mutta liian suuri liike on usein yhtä suuri ongelma kun jäykkyys. Lannerangasta usein löytyy eroja, esim. alin nikama voi olla jäykempi toiselta puolelta kuin toiselta. Tästä seuraa jatkuvaa vääränlaista kuormitusta, jota elimistön pitää kompensoida esim. lihastyöllä. Hoidossa on kaksi mahdollisuutta, joko palauttaa liikettä jäykkään puoleen tai saada tukea löysemmälle alueelle. Tärkeää on tasapainoinen liike, ei suuri liike.
”Kun hermokudos voi huonosti niin kaikki muutkin kudokset voi huonosti”. Jos hermo joutuu pinteeseen niin se aiheuttaa heijasteluoireita (puutuminen, pistely, kipu). Tärkeää on löytää hermon pinnekohdat ja palauttaa sen liikkuvuus suhteessa muihin kudoksiin ja näin oireet helpottuvat. Paljon puhutaan lihasten venyttelyn tärkeydestä, mutta usein venytys kohdistuu hermoon ja näin oireet vain pahenevat.
OMT-FYSIOTERAPIA (Ortopedinen Manuaalinen Terapia) on 3,5 vuoden lisäkoulutus fysioterapiakoulutuksen lisäksi, jolla saadaan erittäin hyvä valmius tutkia ja hoitaa TULE-vaivoja. Lonkka/lantio-vaivoissa käytän OMT tekniikoita lähinnä nivelten ja hermojen käsittelyyn.
LIHASKUNTO
Pelkästään pakaran alueella on 10 lihasta, jotka lähtevät lantion ja ristiluun alueelta ja kiinnittyvät viuhkamaisesti lonkkaluun päähän. Tyypillistä on, että nämä lihakset kipeytyvät ja varsinkin niiden jänteet lähellä lonkkaluuta. Lihakset ovat usein heikot ja samalla ärtyneet. Usein puhutaan, että pakarat kiristävät, mutta se on harvoin ongelma. Ne saattavat tuntua kireältä, mutta todellisuudessa huonisti aktivoituvat pakaralihakset ovat suurin syy ongelmiin. Tästä usein seuraa vaappuva kävely. Myös lonkan etuosan lihakset voivat samalla olla kireät ja heikot. Alueella on myös paljon kalvorakenteita, jotka voivat ärtyä, joista usein ärtyy ITB-kalvo (reiden sivussa oleva pitkä kalvo), jota nykyään ”rullaillaan” jatkuvasti ja taaskaan ei mietitä miksi se tulee kipeäksi? Eli hoidetaan oiretta.
Active Release Tecnniques (ART) on Amerikassa kehitelty pehmytkudosten hoitotapa, joka on vasta rantautumassa Suomeen. Jos kudokset ovat tarttuneet toisiinsa kiinni, niin (lihas-kalvo-hermo-jänne- nivelside-iho-luu) ART on hierontatekniikka, joka toimii erinomaisesti.
HALLINTA
Hyvä lihaskunto ja hyvä lihasvoima ei aina tarkoita hyvää hallintaa. Lihaskunnolla voidaan kompensoida huonoa asentoa tai huonoa hallintaa, mutta kun hallinta on hyvä, niin pienempikin lihasvoima riittää. Suuri liikerata vaatii aina hyvää hallintaa. Eli jos esim. lonkassa on erittäin suuri liikkuvuus (vt. spagaati) ja hallinta/voima jostain syystä vähenee niin yleensä nivel alkaa oireilla.
Jos hallinta on huono ja jokin lihas ”hukassa” niin Kinetic control (KC) toimii loistavasti. Tärkeintä liikunnassa on oikea annostelu ja monipuolisuus. Miten kehität lihaskuntoa niin, että hiukan ärtynyt kudos ei ärsyynny lisää vaan voimaa ja kestävyyttä tulee lisää.
Tarvittaessa käytän kivun hoitona akupunktiota, LPG:tä ja teippausta.
Jos vaivat vaativat lisätutkimuksia, niin minulla on hyvät yhteydet lääkäreihin ja muihin terapeutteihin, jotka ovat perehtyneet em. vaivoihin.
ÄLÄ TURHAAN KÄRSI TULE SUORAAN ERIKOISOSAAJALLE!
KOULUTUS
Tutkinnot
- OMT-Fysioterapeutti (Helsinki 1997, 150 op)
- Fysioterapeutti (Helsinki, 1988, 210 op)
- Kuntohoitaja (Hopeaniemi 1981)
Lisäkoulutukset
- Liikuntalääketieteen approbatur (Kuopion yliopisto)
- Akupunktiokoulutus, (Tampere, 15 ov)
- LPG, perus- ja syventäväkoulutus, Sophia Antipolis Ranska
- ART eli Active Release Tehcnique; Yläraaja, Selkä, Alaraaja ja Hermokudos.
- Muscle Energy Technique 1-2 (Fysi ry)
- Neuraalikudoksen mobilisointi (Somty ry)
- Medical Exercise Therapy, alaraaja. (Holten Institutt; Helsinki, Fysi ry)
- Kinetic Control , lantio, lonkka, niska, olkapää, (Somty ry)
- Kinesioteippaus
- CERMguide, Lanneranka ja lantiorengas
- Ratkaisukeskeisen työotteen koulutus (Helsingin kesäyliopisto)
- Lisäksi yli 50 pienempää alan täydennyskoulutuksia (joka vuosi 1-2 viikonloppukoulutusta liittyen Tuki- ja Liikuntaeliminen hoitoon)
TYÖKOKEMUS
Työntekijä
Aksoni oy, Turku 1983-1985, kuntohoitaja / fysioterapeutti
Yrittäjä/Fysioterapeutti/OMT-fysioterapeutti
Yläneen Kuntoutus. 1988-2020
Apex Fysioterapia 1996-1998,
Turun OMT-fysioterapia oy 1998—Omistaja edelleen (toiminta jatkuu Liedon Fysioterapiassa)
Liedon fysioterapia Hieronta ja Lonkkakeskus 2002- Omistaja yhdessä Satu Tikkisen (Psykoterapeutti/Työfysioterapeutti) kanssa,
OMT-Fysioterapia Liike 2006-2017 Perustaja ja omistaja yhdessä Jalkaspesialisti Jarmo Karin kanssa.
Auron Turku 2017-2021
Fysios Mehiläinen Turku 2021-